Více než dvacet českých a moravských vinařství přiveze na náměstí Jiřího z Poděbrad svá vína k degustaci. Na Svatomartinských slavnostech na Jiřáku nebude chybět tradiční pečená husa s knedlíkem a se zelím. Voňavá pečínka z chlazené čerstvé husa pochází z českého chovu, které bude na 2000 porcí, se bude připravovat v kuchyních základních škol Prahy 3.
„Již posedmé se konají Svatomartinské slavnosti na Jiřáku a mě velice těší, že se opět sejdeme, sousedsky si popovídáme a připomeneme si tradice a zvyklosti, které se vážou na svátek svatého Martina,“ uvedla starostka Vladislava Hujová.
Návštěvníci se můžou těšit na doprovodný program, který bude probíhat od 11 do 20 hodin. Mladému vínu požehná pan farář Jan Houkal z kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, který přiblíží i význam svatého Martina, a ve 13.00 hodin přijede na náměstí Jiřího z Poděbrad samotný svatý Martin na bílém koni. K degustaci zahraje od 13.15 a 15.15 Cimbálová muzika Pernica, v 17.00 a 19.00 vystoupí kapela Jazzmazec. Pro děti i dospělé bude připravena kovářská dílna (11.00 – 18.00 hodin) nebo výtvarné dílny (12.00 – 18.00 hodin). Malí návštěvníci se můžou těšit také na loutkové představení od 16.00 a 18.00 hodin.
Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Svátek svatého Martina byl v minulosti brán jako uzávěrka ročního hospodářského cyklu a poslední příležitost k hodokvasu a veselici. Přinášel tedy i výplaty a současně povinnost vyrovnání různých daní, desátků a ty byly místo peněz často řešeny naturáliemi a husa tak mnohdy sloužila jako „platidlo“.