A proč se bude tradiční primátorská štědrovečerní polévka už 23. 12. to zdůvodnil sám primátor takto: „Obecně si myslím, že by se politici o Štědrém dni neměli pohybovat ve veřejném prostoru a každý by se měl v tak svátečním dni věnovat rodině. Štědrodenní oběd navíc nedává smysl, jelikož se tento den obvykle drží půst. Chceme přece vidět Zlaté prasátko. K polévce tento rok přibude ještě další tradiční pokrm, a to houbový kuba! Budu moc rád, když Pražané přijmou moje pozvání a společně se setkáme a pohovoříme v tomto svátečním čase u dobrého jídla,“ řekl primátor Zdeněk Hřib. A co Pavel Čižinský? Ten asi s veřejným prostorem nemá problém…
Polévku si vychutnají lidé na Staroměstském náměstí v Praze tedy dvakrát. Kuchaři Taika připravili rekordních 4.000 porcí a k jídlu bude připravený také tradiční kuba. Polévka podle originálního receptu kuchařů organizátora trhů, společnosti Taiko, bude k ochutnání v neděli 23. prosince a v pondělí 24. prosince vždy od 11 hodin. Na Štědrý den večer se náměstím tradičně rozezní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.
Kuchaři společnosti Taiko uvaří primátorskou polévku z více než 1.500 kilogramů surovin Kromě kaprů, kteří letos opět pocházejí z českých chovů, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 listrů smetany. Nechybí koňak pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle.
Hudební program na Staroměstském náměstí pokračuje na Štědrý den od 21 hodin. Na pódiu vystoupí smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté předních českých a zahraničních operních scén, kteří zahrají Českou mši vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby. Na první svátek vánoční se na Staroměstském náměstí rozezní mobilní zvonohra.