V polovině října proběhl slavnostní křest knihy Nakládačka na věčné časy, co všechno v ní čtenáři najdou?
Snažila jsem se opět přizpůsobit kuchařku každému „fresh“ čtenáři - jak mladému nezkušenému nakládači, tak i starším nakládacím matadorům. Objevují se zde recepty, které vycházejí z tradičního způsobu uchovávání potravin do skla, přes recepty tradičnější, ale také recepty odlehčené, takřka fit. Nesměla chybět ani dochucovadla. Nebylo by to ale samozřejmě ono bez nakládaných sýrů. Tentokrát jsem naložila všechny, které jsou kulaté. Tak trochu poetika ve skle. Jde prostě o průřez nakládacím světem.
Gastronomie nabízí širokou škálu úpravy pokrmů, proč jste se rozhodla věnovat se právě nakládání?
No, to je dlouhá story, ale jde vlastně o to, že jsem od Znojma, z Moravy a od mala jsem milovala nakládané okurky, hlavně rychlokvašky. I přesto, že jsem se v pubertě přestěhovala do našeho hlavního města, záliba v nakládání mě neopustila. Ba naopak, ještě víc mě nadchla v rámci pubertálního posedávání v hospodě. V té jsem totiž potkala nejen svého manžela, ale také se zamilovala do nakládaného hermelínu. Tomuto kulatému sýru jsem, stejně jako muži, tak propadla, že jsem začala zvesela nakládat nejen pro přátele, ale dopracovala jsem to tak daleko, že jsem naložila poctivou nálož těchto sýrů i na vlastní svatbu. Jsem pověstná tím, že bez nakládaného hermelínu nedám ani ránu. A to mi věřte, že strávníkům po prohýřené noci docela bodnou. A tím pádem se ze mě stala vlastně Nakládačka na vlastní časy, což si už teď neodpářu ani na vlastní paži.
Co chystáte v nejbližší době?
Nápadů mám hodně, ale asi si dám chvíli od nakládání pauzu. Jelikož jsem ale člověk pro sklo narozen, a pořád nad něčím spekuluji, jak se zdá, určitě mi to nedá a něco neotřelého vymyslím. Přeci jen má nakládačka, ať už nakládaný sýr, či jen prachobyčejný utopenec, mnoho podob a variací. A já bych ráda čtenářům ukázala, že i s lahví to jde podobně hravě a lehce.
Vyhrajte kuchařku
Pro čtenáře časopisu Naše Praha jsme připravili soutěž o knihu Nakládačka na věčné časy. Stačí jen odpovědět na otázku a správnou odpověď poslat do 15. prosince na adresu soutez@ceskydomov.cz. Do předmětu mailu napište Nakládačka. Výherce budeme o způsobu vyzvednutí výhry informovat prostřednictvím e-mailu. Podmínkou účasti v soutěži je označení stránky facebook.com/casopisnasepraha jako „to se mi líbí“.
Soutěžní otázka:
Jaké naložené jídlo si Daniela Turecká zamilovala?
A. utopence
B. hermelín
C. zavináče